Psykisk ohälsa del 4, analys

Analys av de första åren:
Med hjälp av psykolog har jag kommit fram till detta och bearbetar det nu med hjälp av KBT hur resultatet blivit vet jag inte än i skrivandets stund. Kommer att uppdatera det.
 
Grunden till köpberoende beror på följande i tidig ålder:
1.Att jag aldrig lärde mig att få vänta på saker som jag önskade mig mer än att det alltid fanns pengar.
2.Att jag märkte att jag kunde köpa ”vänner”
3.Att pappa tog livet av sig.
 
1. Jag lärde mig aldrig värdet av en gåva eller att önska mig något. Det har satt spår såvida att jag inte förstår att koppla pengars värde vad det gäller att konsumera dem. Jag hör vad folk säger när de talar om för mig att jag måste spara. Men jag förstår det inte,  innebörden. Att jag började samla på musik i tidig ålder spelar också in, jag lärde mig att saker kan ersätta lycka. 
 
2. Beteendet att jag köpte ”vänner” har lärt mig att inte ha någon nära mig. Att alltid ha mycket av något så att jag kan ge bort om det behövs. Det är bekräftelsebehovet  som stärks har jag förstått. (även om jag idag inte behöver ge bort något alls idag i vuxen ålder. Idag ger jag bort faktiskt för att jag vill och tycker om dem jag ger saker till. Märk skillnaden där).
 
3. Pappa tog livet av sig skapar skuldkänsla trots att jag var så ung. Det gör att jag tröstar mig med något, i mitt fall har det blivit saker.
Att morfar dog knall och fall var en chock också ungefär som när någon förolyckas i en katastrof. Men det skapar inte den skuldkänslan och att ha blivit sviken. Att ha blivit sviken av pappa ger ett så otroligt hat också som är svårt att släppa. Bitterheten spelar in i mitt köpberoende har jag förstått. Jag måste lära mig att förlåta pappa. Den processen jobbar jag på. Är absolut inte där än.
 
Alla dessa tre punkter har jag pratat om, analyserat och förstå genom mallar och samtal. Nu väntar KBT behandling som ej är klar än. Uppdatering kommer.
 
I nästa inlägg kommer jag att skriva om 16-20 års ålder.